CARLOS GARDEL

Tam adı Charles Romuald Gardes. Gözlerini 19. yüzyıl Fransası'nda açan, 20. yüzyıl Kolombiyası'nda kapatan, aslen Arjantin Buenos Aires'li şarkıcı, söz yazarı, aktör. Dünyada tango denince akla ilk gelen isimlerden biri olan Carlos Gardel, tangonun beşiği olan ülkesi Arjantin'de de adeta milli kahraman olarak görülüyor. Ki kendisini ülkenin simgesi olarak kabul eden de büyük bir kesim var. 

Kendisine “Carlitos”, “Tango'nun Kralı”, “El Mago” (Sihirbaz) ve “El Mudo” (Sessiz) gibi isimler yakıştırılmıştır. 

44 yıl gibi kısa sayılabilecek bir yaşantıya rağmen, kendisinin Frank Sinatra'dan sonra dünyada en çok plak çıkaran sanatçı olduğu söylenir. Gardel'in Alfredo La Pera ile birlikte ortaya çıkardıkları günümüzde artık klasikleşmiş tangolar arasından en önemli olanları şunlardır: Mi Buenos Aires querido, Cuesta abajo, Amores de estudiante, Soledad, Volver, Por una cabeza ve El día que me quieras. 

Bir rivayete göre 1915 yazında, 25 yaşındayken bir bar kavgasında Che Guevara'nın babası Ernesto Guevara Lynch tarafından silahla yaralanmış. Carlitos, yaşadığı dönemde öylesine sevilen bir isimdi ki uçak kazası sonucu yaşamını yitirmesinin ardından birçok hayranı intihar etti. Ölmeden önce bestelediği son şarkısı Adios Muchachos (Elveda Çocuklar) Milongalarda çalmaz. Bunun sebebi ona duyulan saygıdır. Eğer tango yapılan bir yerde bu şarkı çalmaya başlarsa o an dans eden herkes oturur ve husu içinde bu şarkıyı dinlermiş. Şarkıya verdiği isim ve ölmeden hemen önce yazmış olması bu saygı gösterisinde pek tabii ki etkilidir. 

Ölümünden bu yana (1935) yazdığı/söylediği Buenos Aires tangolarının üstüne aynı duygusal yoğunluğu taşıyan tango söylenemediği, bestelenemediği tümünün Gardel'in gölgesinde kaldığı çoğu kişi tarafından söylenir; bu kadar sevilmesinden dolayı birçok filmde Carlos Gardel tangoları kullanılmış, film karakterleri Carlos Gardel şarkıları eşliğinde tango yapmışlardır. Aynı zamanda futbola da merakı olan Gardel, sıkı bir Racing Club taraftarı imiş. 

Huzur içinde yatsın.















Yorumlar

Popüler Yayınlar